Zet naše članice Tanje gospod Davor Kršinar nas je ponovno prijazno povabil na trgatev konoplje in z veseljem se nas je v soboto, 9. 9. 2017, odzvalo 7 članic Strokovnega kluba poslovnih sekretark in tajnic Maribor. Sonce, konopljin čaj in slastna malica sta nas pred pričetkom dela pričakala na Gaju nad Mariborom. Tako okrepljene ter primerno oblečene smo se napotile veselo na njivo, kjer je letos konoplja pognala zelo visoko.

Ste vedeli, da so bili bankovci slovenskih tolarjev po osamosvojitvi leta 1991 narejeni iz konoplje in da najstarejši zapis o gojenju konoplje na slovenskem ozemlju izhaja že iz leta 1589, ko je bila omenjena v popisu premičnin jurkloštrske kartuzije?

Pridno smo trgale oz. rezale konopljo, prihajali so novi trgači in kmalu je bila ena njiva prazna. Malica, ki je sledila, s potico in drugimi dobrotami, nam je povrnila nekaj moči. Vremenska napoved je kazala, da bo drugi dan deževalo, zato smo se družno odločili, da bomo potrgali konopljo tudi na drugi njivi. Ker smo fizičnega dela nevajene, smo nekje na pol poti omagale. Napotile smo se na kosilo, ki nam je izredno teknilo. Še malo smo poklepetale in se zadovoljne, da smo zopet naredile nekaj koristnega zase in za druge, odpeljale proti domu. Bolečine v hrbtu in žulji so hitro menili, žal pa je bila trgatev konoplje pri Davorju letos zadnjič. Hvala družini Kršinar in Sever, da je z nami delila svoje znanje pri vzgoji in trgatvi ter nadaljnji uporabi konoplje.

Zapisala: Marta Brezar
Koristna povezava