"V vsakem človeškem bitju so prikrite sposobnosti, s katerimi lahko zase doseže znanja višjih svetov" je misel utemeljitelja waldorfske pedagogike, avstrijskega filozofa dr. Rudolfa Steinerja. Waldorfska pedagogika se ne opira na vnaprej postavljena pravila in metode, temveč postavlja pred vzgojitelja in učitelja otroka kot individualno bitje. Odzvale smo se povabilu kolegice Suzi Asfour, poslovne sekretarke na šoli. Začetki Waldorfske šole v Sloveniji segajo v leto 1992, v Mariboru so prisotni 12 let. Prizadevajo si otroke opremiti za življenje in jih ne obremenjevati z vzorci. "Starši, učitelji in vsi delavci s šolo dihamo, od naše iznajdljivosti je odvisno, kako ustvarjati in preživeti, saj starši sofinancirajo učni proces. Zato pri nas 1 + 1 ni 2, ampak je nekaj več," je dejal ravnatelj šole Maksimiljan Rimele. Z veseljem smo si ogledale posamezne razrede, šolske zvezke, okrasitev razredov, razred za lesorez in ročne spretnosti. Zanimivo in drugače, kot smo navajeni v drugih osnovnih šolah.

Gospa Mia Miše nas je v nadaljevanju popeljala v svet oblikovanja samega sebe. Kot Avatar Master trenerka izvaja tečaj zavestnega ustvarjanja življenja na posamezniku ali v majhni skupini in uči postopke, kako raziskati sebe, svoje omejitve, svoje prednosti in kako preoblikovati svoje življenje. Znebiti se moramo naših prepričanj, ki so privzeta, pridobljena iz okolja in od prednikov, saj z njimi vsak ustvarja ali privlači situacije in dogodke v življenju.

Poslovne sekretarke in tajnice Maribora smo tako pridobile nekaj novih znanj in novih izkušenj in zopet ugotovile, da je naš svet lep in da lahko, če le dovolj močno želimo, sežemo po svojih sanjah.

Zapisala: Marta BrezarKoristna povezava