Učenje jezikov je lahko izredno težavno in dolgotrajno opravilo. Vsakdo k procesu pristopa na svoj način, s tem namenom obstaja tudi vrsta aplikacij, programov in tečajev, ki utegnejo olajšati proces ali ga vsaj naredili bolj zabavnega. Oglejmo si nabor nekaj najboljših pripomočkov za učenje tujih jezikov.

ANKI
Anki je program, ki za učenje jezika uporablja igro spomina. Deluje tako, da prikaže besedo, besedno zvezo, sliko ali predvaja zvok, uporabniku pa prepusti nalogo povezovanja, ponavljanja, interpretiranja ter na koncu vtisitve v spomin. Anki omogoča tudi odpiranje tematskega nabora kart, s čimer lahko uporabnik neposredno posega v proces učenja. Nabor tematskih kart je širok, neprestano pa jih je možno nalagati tudi s svetovnega spleta. Prednost Ankija je tudi to, da je povsem brezplačen in brez težav deluje na različnih operacijskih sistemih.
MEMRISE
Vsem, ki želite ob učenju tujega jezika dodatno popestritev, bo prav gotovo povšeči program Memrise. Slednji osvajanje vokabularja razširi na primere iz zgodovine pa vse do znanosti, pri tem pa uporablja podobne učne tehnike, kakor Anki. Uporabniku skuša jezik približati skozi zabavo, saj lahko ta na poti do cilja osvaja točke ali tekmuje z drugimi učenci, pri tem pa uri tudi svoj spomin. Tako kot Anki je tudi Memrise brezplačen, učenje pa je možno na spletu ali prek pametnih mobilnih naprav.
DUOLINGO
Učenje tujih jezikov z Duolingom se nekoliko razlikuje od predhodnikov. Namesto osvajanja besed in besednih zvez s pomočjo igre spomina, uporabniku omogoča, da se tujega jezika nauči med procesom prevajanja strani na spletu. Med osvajanjem lekcij je uporabnik prepuščen efektivnemu učenju branja in govorjenja jezika s pomočjo prešesavanja zapisanih in izgovorjenih besed naravnih govorcev. Lekcije so v veliki meri sestavljene iz prevajanja, doživljanja jezika ter narekov. Tako kot Memrise tudi Duolingo uporabnike spodbuja k osvajanju točk, toda pozor, med učenjem je moč le-te tudi izgubiti. Prednost Duolinga je ta, da vseskozi spremlja napredek ter označuje segmente v učnem procesu, ki povzročajo težave in bi jih veljalo dodatno obdelati. Je tudi povsem brezplačen ter na voljo tako na spletu kot na pametnih mobilnih napravah s sistemoma IOS oziroma Android.
PIMSLEUR
Pimsleur je program, ki stavi na sluh in slušno razumevanje. Uporabnik je priča govoru oziroma slušnim lekcijam, ki sestojijo iz ponavljanj besed, besednih zvez, stavkov ali dialogov za posnetim govorcem. Vsaka lekcija traja približno 30 minut, pri čemer uporabnik vsak dan osvoji eno. Besedne zveze so predstavljene v maternem in tujem jeziku, pri čemer starim skozi lekcije vselej ledijo nove. Da bi besede kar najbolje spoznali, je zvočnim zapisom priložen tudi tekstovni zapis. Pimsleur, ki ga je moč srečati že v več kot 50 jezikih, ima za seboj 54 letno zgodovino, pot v svet tujih jezikov pa je pomagal tlakovati tako posameznikom kot velikim organizacijam. Za razliko od že omenjenih programov je Pimsleur plačljiv, njegova cena pa zavisi od vrste izbranega programa.
LIVEMOCHA
Livemocha predstavlja obsežno jezikovno skupnost za vse, ki se želijo naučiti tujih jezikov. Ta hip šteje približno 12 milijonov naravnih govorcev po vsem svetu. Livemocho veže povezovalni način, saj vsakogar spodbuja, da skupnosti ponudi prav toliko, kolikor prejme v zameno. Veliko lekcij je na portalu brezplačnih, dostop do plačljivih vsebin pa si lahko prisvojite z deljenjem pomoči drugim oziroma s kritjem letne članarine, ki znaša 99 dolarjev. Skupnost nudi številna predavanja in video lekcije, omogoča pa tudi pogovore z naravnimi govorci. Brezplačno, kar prek svetovnega spleta. Če želite v jezik še znatneje zagrizti, vam Livemocha nudi tudi osebnega tutorja. Čar skupnosti je tudi ta, da uporabnike spodbuja, da svetovni splet doživljajo skozi jezik, ki ga želijo osvojiti.
Povezave
  • Alkemist, vir članka
  • Anki, program, ki za učenje jezika uporablja igro spomina
  • Memrise, osvajanje vokabularja na primerih iz zgodovine in znanosti
  • Duolingo omogoča, da se tujega jezika naučimo med procesom prevajanja strani na spletu
  • Pimsleur je program, ki stavi na sluh in slušno razumevanje
  • Livemocha obsežna jezikovna skupnost