Sodišče EU je predhodno sprejelo odločitev, da imajo posamezniki od Googla pravico zahtevati izbris nekaterih osebnih podatkov. V strokovnih krogih to možnost imenujejo "pravica do pozabe".

Pravila za izbris

Vendarle ne velja kar splošno pravilo, da bo Google na našo zahtevo odstranil vse podatke, ki nam "niso po godu". Postavljena so pravila, pod katerimi Google mora odstraniti te podatke iz iskalnih rezultatov. In sicer mora podatke v iskalniku odstraniti, če so podatki neprimerni, neustrezni, zastareli ali napačni. Ne bodo pa izbrisali recimo fotografije, ki nam ni všeč.

Kaj pomeni izbris podatkov

To, da bo Google odstranil podatke med iskalnimi rezultati, še ne pomeni, da bodo podatki "odstranjeni iz  interneta". Podatki se bodo še vedno nahajali na spletni strani, kjer so objavljeni, le Googlovo iskanje jih ne bo več prikazovalo. Ker pa je ta omejitev uveljavljena samo za področje EU-ja, bodo tisti bolj spretni, še vedno lahko našli vaše podatke. Iskanje bodo sprožili na način, da bo izgledalo, kot da je iskanje sproženo iz države, ki ni v EU-ju in vaši podatki se bodo med rezultati iskanja prikazali.

Iz tega lahko sklepamo, da bo ta način odstranjevanja informacij le delno upošteval vašo željo po odstranitvi podatkov.

Kako izbrisati podatke

Za izbris osebnih podatkov so v podjetju Google pripravili spletni obrazec, ki ga izpolnite in s tem začnete postopek odstranitve vaših podatkov. V obrazec vpišete vaše podatke, katere povezave želite izbrisati in zakaj. Prošnje bodo pri Googlu preverili in če se bo skladala s pravili za odstranjevanje, bodo vaše podatke izbrisali. Pomembno je vedeti, da izbris ne pomeni izbrisa informacij o vas, ampak le ne prikazovanje vaših informacij v Googlovih iskalnih rezultatih.

Zanimivo bo spremljati, kako se bo v prihodnje oblikovalo pravično ravnotežje med interesom javnosti in pravico do zasebnosti.

Vsekakor pa velja še vedno paziti, da na internetu ne objavljamo svojih podatkov po nepotrebnem. Velikokrat nam kasneje naše lastne objave niso všeč - vendar pa teh podatkov pravzaprav ne moremo več izbrisati.

Koristna povezava:
Obrazec za izbris podatkov iz Googla, Google