Diplomirala je z delom »Preventiva na področju spolnih zlorab«. Leta 1999 je pridobila diplomo iz realitetne terapije The William Glasser Institute. Trenutno je v procesu izobraževanja za NLP praktika (nevrolingvistično programiranje). Delovne izkušnje je pridobivala pri delu z otroki s posebnimi potrebami ter z mladostniki, ki imajo motnje vedenja in čustvovanja.

Deveto leto vodi zasebni vzgojno-izobraževalni Zavod Modrin, kjer se ukvarja s svetovanjem pri vzgojnih, učnih in partnerskih težavah. Predava in izvaja delavnice za starše, otroke in mladostnike, v vrtcih, šolah in društvih po Sloveniji. Vodi izobraževanja za učitelje in vzgojitelje ter predava o medsebojnih odnosih, komunikaciji ter premagovanju stresa v različnih ustanovah. Verjame v vseživljenjsko učenje in se veseli novih izzivov, ki jih doživlja tako v poklicnem kot zasebnem življenju. Kot mama dveh deklic je prepričana, da je biti starš poslanstvo, kot ženska pa se zaveda, da je potrebno poskrbeti zase in živeti v ravnovesju s svojimi potrebami po ljubezni, moči, svobodi in zabavi.

Rada se poigrava z besedami in piše za različne časopise, revije ter v strokovne publikacije. O svojem doživljanju, kako je biti mama deklici s cerebralno paralizo je pisala v Damjaninem dnevniku, ki je leta 2000 izhajal v reviji Otrok in družina. Kasneje je pisala Družinska doživetja v tedniku 7D. Njeni nasveti o partnerskih in družinskih odnosih so izhajali v reviji Naša žena. Vse od leta 1999 objavlja kolumno v Gorenjskem glasu, vsak teden. Njeni izbrani članki o vzgoji so leta 2005 izšli v knjigi O plenicah, mozoljih in ljubezni, ki jo je izdal Gorenjski glas.

Damjana Šmid prof.soc.pedag.
Koristne povezave