Računalniški virus je programska koda, ki se je sposobna razmnoževati in prenašati v računalniku brez vednosti in volje uporabnika.

Ko se razmnoži, lahko prične s škodljivim vedenjem. Brisanje podatkov, izpisovanje sporočil na zaslonu, avtomatično pošiljanje e-pošte osebam v našem imeniku. Nekateri virusi se sprožijo šele po tem, ko preteče določen čas od okužbe računalnika ali ob določenem datumu ali ko okužijo zadostno število drugih računalnikov. Med razmnoževanjem in prenašanjem se naseli tudi v dokumente, slike in v sistemski del trdega diska.

Pred virusi se branimo s protivirusnimi programi, požarnimi zidovi in s sprotnim nameščanjem popravkov programja.

Virus je samo eden izmed računalniških vsiljivcev. Obstajajo še računalniški črvi, trojanski konji in drugi. Virusi so danes razmeroma redki, ostali vsiljivci prevladujejo. Učinkovito varovanje računalnika zajema zaščito pred vsemi vsiljivci.

  • Računalniški črv je v oblika škodljive kode, ki se od virusa razlikuje v tem, da se zmore razmnoževati sam. Marsikdaj je to tudi edina naloga črva - da se razmnoži na čim več računalnikov preko omrežja, medtem ko je glavna naloga virusa, da poškoduje oziroma spremeni gostiteljski sistem.
  • Spyware je tip programske opreme, ki je pogosto vključena v druge aplikacije, ki so lahko prenesene z interneta, kot testne ali brezplačne različice. To pomeni, da kadar so nameščene takšne aplikacije, se istočasno namesti tudi spyware, ne da bi vi to vedeli. Namen spywarea je dobiti informacije iz vašega računalnika, brez vašega dovoljenja, pogosto za propagandne namene.
  • Riskware ni nujno zlonamerna programska oprema. Riskware je programska oprema, ki lahko nenamerno škoduje v primeru napačne uporabe. Primer takšnih programov so brezplačni programi za spletno klepetanje (IRC) ali za izmenjavo datotek.
  • Rootkit - njihov namen je skriti škodljivo programsko opremo pred uporabnikom računalnika in pred protivirusnim programom.
  • Adware - je programska oprema, ki zlorablja računalnik za predvajanje oglaševalskih sporočil. Nekateri programi tudi zbirajo informacijo o vaših brskalnih navadah. Na podlagi teh informacij nato predvajajo oglasna sporočila. Adware programje se običajno namesti ob nameščanju kakšnega drugega brezplačnega ali nelegalnega programa.
  • Phishing oziroma lažno predstavljanje je tehnika pridobivanja osebnih podatkov in podatkov kreditnih kartic. Vključuje e-sporočila, ki prevzamejo podobo legitimnih podjetij in vključujejo povezavo na vizualno podobno, vendar ne pravo spletno stran.
  • Botnet je omrežje botov, ki so okuženi z zlonamernim programjem kar omogoča dostop in uporabo tega računalnika na daljavo za na primer razpošiljanje SPAM sporočil.
Že pri nakupu računalnika je dobro preveriti, kakšno zaščito ima vgrajeno in ali ima nameščen protivirusni program. Če je na osebnem računalniku naložen Microsoftov operacijski sistem, potem je velika verjetnost, da imate privzeto protivirusno zaščito že nameščeno v obliki programa Microsoft Windows Defender. Za boljšo zaščito računalnika pred virusi pa je bolje namestiti specialne protivirusne programske rešitve, ki se ukvarjajo samo z zaščito računalnika pred virusi.
Seznam protivirusnih programov
Koristne povezave