Uporabniki želijo prek Googla pridobiti kvalitetne informacije o iskanih izdelkih in storitvah. Bolj ko so vpisane ključne besede natančne in prav zapisane, boljše rezultate iskanja iskalci dobijo.

V nadaljevanju preberite, kaj vse je potrebno upoštevati, da so rezultati čim kvalitetnejši.

1. Preposto iskanje je učinkovito

Iskanje z eno ključno besedo je preprosto. Velikokrat boste našli točno tisto, kar iščete že z vpisom ene ključne besede.

Če iščete točno določeno podjetje, vpišite samo ime tega podjetja. Če iščete določen kraj ali izdelek, začnite z imenom kraja ali izdelka. Če iščete npr. pizzerijo v določenem kraju, vpišite pizza in ime mesta.

Namesto da bi vpisali "moja glava boli" vpišite "glavobol", če vas zanima vreme v Ljubljani vpišite "vreme Ljubljana".

2. Vpis več ključnih besed

Če želite poiskati vsebino bolj natančno, je priporočljivo, da vpišete nekaj ključnih besed, ki bodo vaše iskanje naredile bolj precizno. 

Uporabite besede, za katere je bolj verjetno, da se pojavijo na strani. Iskalnik ni človek, to je le program, ki primerja vaše vpisane besede z besedami na spletni strani.

Boljše rezultate dobite, če ne vpisujete vprašanj v celoti, pač pa vpišete samo ključne besede iz tega vprašanja.

Pri ključnih besedah pa spet ni dobro, če se omejite preveč, ker boste zamudili veliko koristnih informacij.

3. Večkratno iskanje

Če vpišete manj ključnih besed je možno, da ne boste dobili tistega, kar potrebujete. Boste pa videli, katere ključne besede se pri rezultatih največkrat pojavljajo in to je lahko napotilo za bolj precizno iskanje.

4. Izberite besedo, ki ima nek pomenom

Izberite besede, ki imajo točno določen pomen. Izogibajte se besedam, ko so npr. "dokument", "spletna stran", "podjetje" ali "info,". To so besede, ki ne povedo dosti in zato jih spustite.

5. Uporaba narekovajev

Z besedami, ki so v narekovaju ("") Googlu točno sporočite, da iščete te besede v točno tem vrstnem redu.

Tak način iskanja je primeren, kadar iščete npr. točno določeno osebo in vpišete npr. "Kranjski Janez". Velika verjetnost je, da nam bo iskalnik izpisal spletne strani, kjer se pojavlja oseba , ki jo iščemo.

6. Vsebina ki vas ne zanima

Če pred ključno besedo vpišete minus (-), iz rezultatov iskanja izključite vse zadetke, ki vsebujejo to ključno besedo.

Če npr. vpišete "tajnica -etajnica.com" se kot rezultat prikažejo spletne strani, ki vsebujejo besedico "tajnica", ne prikažejo pa se strani, ki vsebujejo tudi besedo "-etajnica.com"

7. Iskanje na točno določenem spletnem mestu 

Če se pri iskanju želite omejiti na eno spletno mesto, potem vpišite "site:ime spletnega mesta" in potem ključne besede.

Npr. "site:www.etajnica.com tajnica". Če boste sprožili to iskanje, boste samo na spletnem mestu www.etajnica.com poiskali vse dokumente, kjer se pojavlja ključna beseda "tajnica".

8. Računanje je igra

Če želite nekaj na hitro izračunati lahko v iskalnik vpišete račun npr. "99+32-12 in pritisnete na tipko Enter. Res preprosto.
Koristne povezave