Vsakih nekaj mesecev oziroma najmanj enkrat na leto je potrebno počistiti tudi notranjost računalnika, predvsem prezračevalne in hladilne kanale, Najbolje je, če čiščenje prepustimo strokovnjakom, ker je delo bolj zahtevno in so potrebna posebna orodja (zračni kompresor).
Kaj potrebujemo za čiščenje zunanjih delov?
Za vzdrževanje in čiščenje zunanjih delov računalnika je na voljo veliko pripomočkov in sredstev, kot na primer: čistil za čiščenje ekranov v razpršilu, čistilnih antistatičnih pen, suhih antistatičnih robčkov, vlažnih čistilnih krpic brez muckov, pripomočki za čiščenje tipkovnic, itd. Vse pripomočke skupaj ponujajo tudi v obliki posebnih čistilnih kompletov.

Vendar, da zadovoljivo počistimo zunanje dele računalnika, ne potrebujemo vseh zgoraj naštetih pripomočkov. Zadostujejo nam osnovni pripomočki, ki so: bombažne krpice, vatirane palčke, pinceta, alkohol.
Nasveti za čiščenje
  • računalnik naj bo ugasnjen in izklopljen iz omrežne napetosti,
  • pri čiščenju ne uporabljamo vode, saj lahko pride do trajne okvare električnih delov računalnika,
  • nikoli ne nanašamo tekočin in sprejev za čiščenje direktno na računalniške komponente, pač pa na krpico s katero potem očistimo,
  • po čiščenju z alkoholom, počakamo da se površine dobro posušijo.
Čiščenje LCD monitorja
Za čiščenje zaslona uporabimo mehko, najbolje bombažno, krpo, ki je lahko rahlo(!) vlažna, da odstranimo zatrjene nečistoče na ekranu.

Lahko pa uporabimo posebna čistila v razpršilu, ki jih nanesemo na krpo in nato očistimo ekran ali pa posebne vlažne robčke za čiščenje ekranov, ki se lahko kupi v vsaki malo bolje založeni papirnici.
Čiščenje tipkovnice
Tipkovnica je najbolj izpostavljen del računalniške opreme, in se zaradi tega najhitreje in tudi najbolj umaže.

Prah in trde delce (ostanke hrane, sponke, delčke papirja) med posameznimi tipkami odstranimo s posebno metlico ali suhim čopičem.

Če so tipke že zelo umazane jih očistimo z vato oz. krpico navlaženo z alkoholom ali posebno tekočino za čiščenje tipkovnice. Ne bo zadostovalo, da s krpico ali vato potegnemo kar povprek čez vse tipke. Vzeti si moramo malo več časa in temeljito očistiti vsako tipko posebej in to po vrhu, kakor tudi na vseh robovih. Nazadnje obrišemo še spodnji del tipkovnice.

Čeprav je večina tipkovnic zaščitena pred vdorom tekočine, priporočamo pazljivost, zato skušamo vlago čim bolj omejiti.

Nekatere tipkovnice najbolj učinkovito očistimo tako, da odstranimo vse tipke. Tipke umijemo, dobro osušimo in jih ponovno nataknemo na podlago. Seveda ne smemo pozabiti na vrstni red tipk, saj nam morebitna zamenjava lahko povzroči nemalo težav. Če bi se odločimo za tako temeljit način čiščenja, svetujemo, da najprej fotografirate tipkovnico, da ne bo kasneje nobenih dilem.
Čiščenje miške
Čiščenje miške je preprosto. Vzamemo krpico, jo malo prepojimo z alkoholom in miško dobro podrgnemo. Postopek večkrat ponovimo, da se umazanija natopi in odstrani. Nato dokončamo čiščenje miške, da očistimo še spodnji del miške. Bodimo nežni in pazimo na nalepljene drsne nogice, da se ne odlepijo, predvsem pa, da z njihove površine odstranimo debelejše naloženo nesnago, zaradi katere postane miška zelo nepredvidljiva za upravljanje kazalca na ekranu.
Če imamo miško starejše generacije, tisto s sledilno kroglico, to previdno odstranimo in jo dobro obrišemo. Očistimo tudi valjčke, v notranjosti miške, pri čemer si lahko pomagamo s pinceto ali zobotrebcem.
Čiščenje ohišja
Najmanj kar lahko naredimo je, da s krpo očistimo prah ih drugo nesnago z ohišja računalnika. Lahko pa od zunaj posesamo tudi hladilne reže in ventilatorje.
Čiščenje notranjosti računalnika
Priporočljivo je čiščenje računalnika na vsakih nekaj mesecev oziroma vsaj enkrat na leto. Prah in nesnaga se nabirata na notranjih komponentah računalnika: na ventilatorjih, hladilnih celicah, itd. Če se računalnik ne ohlaja dovolj hitro, pride do pregrevanja, kar upočasni njegovo delovanje in lahko pride do usodnih in dragih okvar matične plošče.

Za čiščenje notranjosti računalnika se uporablja stisnjeni zrak (kompresor), ki očisti tudi najbolj skrite dele, ki so polni prahu in druge umazanije. Čiščenje notranjosti je zahtevnejše opravilo, zato je najbolje, da delo poverimo strokovni osebi.