Svoje delo lahko opravimo v miru, brez nenehnega hitenja in še vedno nam ostane nekaj časa, ki ga lahko izkoristimo za pripravo na prihodnje leto. V mislih imamo drobna, a pomembna opravila, ki nam bodo olajšala začetek dela , ko se po praznikih vrnemo na delovno mesto.

1. Preuredimo imenike in datoteke na računalniku

Najmanj enkrat na leto je potrebno, da pregledamo kaj se tekom leta nabralo na našem računalniku. Prednovoletni čas je zelo primeren za to opravilo, saj si istočasno lahko nastavimo nov sistem imenikov za prihodnje leto. Gremo torej skozi posamezne imenike in datoteke ter zbrišemo vse kar ni pomembno in za kar smo prepričani, da ne bomo nikoli več potrebovali. Tiste imenike in datoteke, ki jih še vedno potrebujemo in jih želimo imeti na dosegu, prestavimo v zgodovino, poseben imenik, ki si ga oblikujemo na disku ( npr.: zgodovina 2018). Datoteke, ki jih v prihodnjem letu ne bomo več potrebovali, pa arhiviramo na primeren medij, bodisi CD ali USB ključ.

2. Počistimo in arhivirajmo e-pošto

Enako kot z datotekami naredimo tudi z e-pošto. Preverimo, katere pošte se lahko za vedno rešimo in jo zbrišemo. Ostalo e-pošto pa prenesemo v zgodovino - poseben imenik ali pa arhiviramo.

3. Počistimo in uredimo pisalno mizo

Tudi na delovni mizi in po predalih se tekom leta marsikaj nabere. Pregledamo papirje po predalih in skrbno vložimo v mape in fascikle, kar je potrebno vložiti, pa nam tekom leta ni uspelo. Ostale papirje zavrzimo. Bolj funkcionalno razporedimo vsebino po predalih in na mizi.

4. Uredimo kontakte

Preglejmo in uredimo svoje stike in to tiste v obliki vizitk kot elektronske. Iz kartoteke za vizitke zavrzimo vse vizitke, ki so zastarele. Preverimo tudi stike v elektronski obliki (npr. v Outlook-u) , jih posodobimo in dodajmo nove.

5. Preverimo zalogo pisarniškega materiala

Poglejmo v omaro ali sobo pisarniškimi potrebščinami ter jo počistimo in preuredimo. Hkrati pa preverimo kako je z zalogo ter napišimo seznam materiala, ki ga je potrebno naročiti.