Kdaj odposlati čestitke?

Bonton pravi, da naj naslovnik prejme čestitko nekaj dni pred praznikom. Upoštevajmo, da ima pošta veliko dela v predprazničnem času, kar lahko podaljša čas dostave pošiljke. Prav tako upoštevajmo, da je čas dostave v druge države še nekoliko daljši.

Kakšna naj bo poslovna čestitka?

Čestitka naj bo lična, s primernim motivom. Voščilnica z že natisnjenim besedilom, in to celo v več jezikih, ni primerna.

Besedilo napišemo sami, lastnoročno. Pri tem je najbolje , da uporabimo nalivno pero in to v modri barvi, ki je mimogrede spet v modi.

Besedilo naj bo izvirno in iskreno. Ne pretirano domače, ne strogo uradno. Malce lahko posežemo na področje privatnega življenja, vendar ne pretiravajmo z domačnostjo. Preden poslovnemu partnerju pošljemo božično čestitko, preverimo ali v njegovem kulturnem okolju praznujejo Božič.

Kot besedilo lahko napišemo tudi kakšen primeren citat, ki pa mu moramo pripisati avtorja. Pod citat napišemo še kakšno našo lepo željo.

Na vsako voščilnico se lastnoročno podpišemo, pa čeprav jih je sto. Podpis mora biti čitljiv. Na kuverte čestitk ne lepimo nalepk z naslovom prejemnika. Lahko pa natisnemo naslov direktno na kuverto ali pa še bolje, da naslov napišemo na roko.

Česa ne sme biti na čestitki?

Na čestitko ne odtisnimo žiga podjetja. Ne pripisujmo telefonskih številk, e-poštnega naslova, itd.

Če želimo poslovnega partnerja opozoriti na kakšno spremembo kontaktnih podatkov podjetja (naziva, telefonske številke, e-pošte), čestitki priložimo poslovno vizitko.

Kaj pa, če na koga pozabimo, do kdaj mu lahko še pošljemo voščilnico?

Glede na to, da so dobre želje vedno dobrodošle, si lahko dovolimo, da naša čestitka dospe z eno tedensko zamudo. Večja zamuda ni sprejemljiva.