www.google.com in www.najdi.si sta najprimernejša za iskanje informacij, ki so zapisane na spletnih straneh v Sloveniji.

Bolj zapleteno oz. zamudno pa postane, ko moramo vsak dan iskati podobne informacije. Lahko se odločimo, da bomo informacije iskali na način, kot ga poznamo - vsakodnevno iskanje na iskalnikih in imenikih. Vendar pa bomo kmalu "imeli vsega poln kufer". Zelo težko se bomo vsak dan motivirali za iskanje istih stvari.

V tem primeru koristi dodatno znanje o iskanju informacij na internetu, ki ni bistveno bolj zapleteno in se ga lahko z malo truda naučimo. Prednosti, ki jih tako iskanje nudi, so velike in vsekakor odtehtajo čas, ki smo ga porabili za učenje.

V nadaljevanju bomo opisali avtomatiziran primer vsakodnevnega iskanja novih zaposlitev za tajnice, poslovne sekretarke in asistentke.

Avtomatizirano iskanje

Avtomatsko iskanje na internetu ponavadi izvajajo orodja, ki uporabljajo klasične iskalnike. Delujejo tako, kot da bi iskanje z ustreznimi iskalnimi besedami sprožili ročno - simulirajo naša ročna vsakodnevna iskanja.

Znano orodje za avtomatizirano iskanje je na naslovu www.googlealert.com. Že iz internetnega imena je razvidno, da za svoje iskanje uporablja iskalnik Google.

Kaj moramo narediti

a) enkratna prijava na sistem
b) vpis ključnih besed po katerih naj Google Alert išče
c) časovne nastavitve prejemanja informacij

a) Enkratna prijava na sistem
Na strani www.googlealert.com izberemo opcijo Sign Up. Vpišemo Username (uporabniško ime), Password (geslo) in Email (e-naslov). S tem smo na sistem registrirani.

b) Vpis ključnih besed za iskanje
Storitev že takoj po uspešnem vpisu naši podatkov predlaga, da vpišemo tri možnosti. Na tem mestu lahko pod:
- 1. vpišemo zaposlit poslovna sekretarka
- 2. vpišemo zaposlit tajnica
- 3. vpišemo zaposlit asistent

Kot ste verjetno opazili, pri iskalnih ključnih besedah nismo vpisali zaposlitev ali zaposlitve, pač pa samo zaposlit. Iskalnik išče po korenu besed, kar pomeni, da nam pri taki definiciji iskalnega niza, išče po obeh besedah (zaposlitev in zaposlitve). S tem smo možnost zadetkov povečali, seveda pa smo razširili tudi nabor besed, po katerih išče.

c) Časovne nastavitve prejemanja informacij
Definiramo pogostost pošiljanja rezultatov iskanj npr: vsak dan, vsak drugi dan, dvakrat na teden, enkrat na teden.

Z vpisom ključnih besed in nastavitvijo pogostosti prejemanja e-sporočil, smo naredili vse potrebo.

Ko nam iskalnik prvič pošlje e-sporočilo, je v sporočilu veliko zadetkov, ki so podobni tistim, ki jih dobimo pri ročnem iskanju prek iskalnika www.google.com. Prava vrednost iskalnika pa se pokaže že pri drugem prejetem e-sporočilu. Takrat dobimo samo spremembe oz. novosti, do katerih je iskalnik prišel od zadnjega pošiljanja sporočila. To pomeni, da nam istih oz. enakih informacij ne pošlje še enkrat.

V našem primeru smo se odločili za avtomatiziran primer vsakodnevnega iskanja novih zaposlitev za tajnice, poslovne sekretarke in asistentke. Iskalnik seveda "ne razume", da iščemo prosta delovna mesta, pač pa nam kot rezultate pošilja sporočila, ki vključujejo iskane besede. Zato moramo iskane ključne besede izboljševati tako dolgo, da bo ustreznih informacij, ki jih po e-pošti dobimo, čim več.

Iskalnik smo nastavili za avtomatizirano vsakodnevno prejemanje novih zaposlitev za tajnice, poslovne sekretarke in asistentke. Podobno ga nastavimo za prejemanje česarkoli.