Večina od nas je pripravljena trdo delati in plačati ceno, ki je potrebna za uspeh in srečo.

Vsak od nas ima sposobnost, da uporabi svoje edinstvene človeške potenciale, s katerimi lahko doseže izjemne rezultate. Toda eden od dejavnikov, ki določa stopnjo našega potenciala, intenzivnost naših aktivnosti in na koncu tudi predvidljivost rezultatov je naš odnos.

Odnos določa koliko prihodnosti nam bo uspelo videti. Od našega odnosa je odvisna velikost naših sanj in odločnost pri reševanju problemov. Niti ena oseba na svetu nima prevlade nad našim odnosom. Nihče ne more kontrolirati našega odnosa, razen če jim mi prostovoljno predamo kontrolo.

Nihče nas ne more narediti jezne. Sami sebe naredimo jezne, ko predamo kontrolo nad našim odnosom. Kar so drugi naredili, je nepomembno. Mi izbiramo odziv, ne oni. Oni so samo testirali naš odnos. Če izberemo muhast odnos in postanemo agresivni, jezni, zavistni in sumničavi, potem smo padli na testu. Če nas v neprijetnih situacijah preplavijo čustva manjvrednosti, smo ponovno padli na testu.

Če smo pripravljeni resnično skrbeti zase, potem moramo sprejeti popolno odgovornost nad lastnimi čustvi. Moramo se naučiti zaščititi pred občutki, ki nas vodijo v napačno smer, in okrepiti občutke, ki nas samozavestno vodijo v boljšo prihodnost.

Če želimo sprejeti nagrade, ki se nam obetajo v prihodnosti, potem moramo vaditi v najbolj pomembni izbiri, ki je bila dana človeški rasi – nadzor nad svojim odnosom. Naš odnos je kapital, bogastvo neprecenljive vrednosti, ki mora biti temu primerno zaščiteno. Pazite se kradljivcem in vandalov med nami, ki bi radi poškodovali naš pozitivni odnos, s tem, da nam v naš um želijo vnašati mentalne smeti in negativne miselne vzorce.

Imeti pravi odnos je eden od osnovnih dejavnikov uspeha. Kombinacija lastne življenjske filozofije in pozitivnega odnosa do sebe in sveta nam daje notranjo moč in trdno odločnost, ki vplivata na vsa področja našega življenja.